Alles wat u moet weten over rekfolie

Het wikkelen van ladingen met rekfolie wordt vaak aanzien als iets banaal waarbij men vooral gaat kijken naar de goedkoopste folieprijs. Te weinig wordt rekening gehouden met de kwaliteit en de uiteindelijke totale kostprijs van de palletverpakking.

Teveel rekfolie aanbrengen, jaagt de kosten de hoogte in. Te weinig rekfolie biedt onvoldoende bescherming. De folie verkeerd aanbrengen, geeft kans op beschadiging tijdens opslag en transport.

Het is nochtans mogelijk om folieverbruik en verpakkingskosten zo laag mogelijk te houden, en toch een stabiele palletverpakking te bekomen. Namelijk door de folie correct aan te brengen, hetzij manueel, hetzij machinaal.

Met deze tips & tricks kan u meteen aan de slag.

1. Gebruik de juiste folie

Er bestaan honderden types rekfolie, elk met hun specifieke eigenschappen. Niet elke rekfolie is geschikt voor het verpakken van uw goederen. Een rekfolie gebruiken die niet bij uw lading past, leidt onvermijdelijk tot problemen.

Kies uw rekfolie in functie van uw lading.

a) Zijn uw goederen licht, zwaar, samendrukbaar, moeten ze nog drogen, krimpen ze nog of expanderen ze na het verpakken?

b) Welke vorm heeft uw lading? Zijn uw ladingen regelmatig van vorm, of bevat uw lading veel scherpe hoeken?

c) Hoe zwaar zijn uw paletten?

Algemene richtlijnen voor standaard folie:

15 micron = heel lichte ladingen < 250kg (chips, popcorn, toiletpapier,…)
17 micron = lading < 400kg
20 micron = ladingen met onregelmatige vormen en < 650kg
23 micron = ladingen met onregelmatige vormen en zware ladingen tot 1000kg
30 micron = eerder wanneer men de lading wil beschermen tegen krassen

De folietechnologie is intussen zo geavanceerd dat nog veel dunnere folies mogelijk zijn (7µ-11µ) met behoud van palletstabiliteit.

2. Positioneer de rol (kleefkant naar uw lading)

Zorg ervoor dat de klevende kant van de folie op uw goederen terechtkomt. De niet-klevende kant moet aan de buitenkant zitten, anders kleven uw paletten aan elkaar.

Welke zijde is de kleefzijde? Rol de folie een beetje af en vouw dicht. Trek nu de 2 helften uit elkaar. Indien ze aan elkaar kleven, is dit de kleefzijde van de folie. Vouw ook eens naar de andere kant. Merkt u het verschil?

Wikkelt u manueel? Of u nu wijzerzin of tegenwijzerzin wikkelt, zorg ervoor dat u de rol juist vasthoudt, zodat de kleefkant tegen uw lading komt.

Wikkelt u machinaal? Plaats de rol folie correct in de rolhouder, zodat de klevende zijde tegen de lading wordt aangebracht. Zorg ervoor dat de folie op de juiste manier tussen de geleidingsrollen beweegt. Dit staat meestal met een sticker aangeduid op uw machine, of is terug te vinden in de handleiding van uw wikkelaar.

3. Stem uw wikkelschema af op uw lading

Wikkel voldoende aan de onderkant van de lading en zorg voor voldoende overlapping tussen de lagen folie:

1) De verbinding van de lading met de pallet is cruciaal voor het verkrijgen van een stabiele lading. Het is ten sterkste aangeraden om minstens 3 wikkelingen onderaan de voet van de lading aan te brengen en uw houten pallet goed mee in te wikkelen.

2) Bij het opwaarts en neerwaarts wikkelen, moeten de verschillende lagen folie minstens 10 cm overlappen. Ideaal is een overlapping van 20 cm.

3) Het aantal wikkelingen aan de bovenkant van de lading heeft weinig invloed op de stabiliteit. Het heeft dus geen zin daar extra wikkelingen aan te brengen.

4) Het aanbrengen van extra veel folie heeft niet altijd zo’n grote invloed op de palletstabiliteit. Integendeel, u creëert enkel een heel dure verpakking. Doe de test: wikkel uw goederen in zoals normaal, haal de folie eraf en meet het gewicht met behulp van een precisieweegschaal. Komt u boven 500g uit, dan verbruikt u hoogstwaarschijnlijk te veel folie.

4. ‘Rek’folie

Een onvoldoende uitgerokken folie veert terug door zijn elasticiteit. Resultaat: ingedeukte dozen, emmers waarvan de deksels worden opgelicht en beschadigde artikelen. Dit fenomeen is soms pas enkele uren of dagen zichtbaar na het wikkelen.

Wikkelt u manueel? Zorg ervoor dat de folie ook daadwerkelijk uitgerokken wordt (daarom heet het ook ‘rek’folie). Het manueel aanbrengen van rekfolie is zeer arbeidsintensief en vereist de nodige spierkracht. Vaak durven operatoren de folie niet genoeg uitrekken uit vrees dat die folie zou scheuren. Met deze tips wikkelt u ergonomischer en zonder scheuren:

a) U kan voor ‘voorgerokken folie’ kiezen. Dergelijke folies behoeven minder trekkracht bij het aanbrengen en de rollen wegen ook minder zwaar.

b) Door gebruik te maken van een foliedispenser met remsysteem bekomt men een meer constante foliespanning.

c) Breng de folie onder spanning op een afstand van minstens 50 cm van de hoek en kleef dan pas de folie op de volgende zijde. Dit vermindert de kans op scheuren.

d) Wikkelt u meer dan 15 paletten per dag, dan is de aankoop van een wikkelaar te overwegen.

Wikkelt u machinaal? Kies uw rekfolie in functie van uw wikkelaar. Zorg ervoor dat het ingestelde rekpercentage op uw wikkelaar overeenstemt met het type rekfolie die u gebruikt. Of anders: kies de rekfolie zo uit dat de rekeigenschappen van de folie overeenstemmen met het ingestelde rekpercentage van de machine.

Voorbeeld: Voor een folie met een rekpercentage van 250% (= 1 meter wordt 3,5 meter) dient uw wikkelaar ingesteld te worden op 250%. Indien uw wikkelaar op 100% is ingesteld, kies dan een folie met een rekpercentage van 100% (1 meter wordt 2 meter).

Kent u het rekpercentage van uw folie niet? Vraag de technische fiche op bij uw folie-leverancier.
Kent u het rekpercentage van uw machine niet? Dit kan voor u uitgemeten worden.

5. Onderhoud uw wikkelaar

Om de levensduur van uw machine te verlengen en om een constante kwaliteit inzake palletverpakking te bekomen, is het belangrijk dat uw wikkelaar regelmatig onderhouden wordt. 1 maal per jaar is het absolute minimum. U kan dit onderhoud zelf uitvoeren, of aanvragen bij uw leverancier.

Tijdens het onderhoud kijkt u best nog eens de instellingen na: zijn rekpercentages van folie en machine nog steeds op elkaar afgestemd?

6. Vergelijk prijsoffertes op de juiste manier

Tip 1 : Focus niet op de prijs per rol of per kg.

Focus op de kostprijs van uw verpakte pallet. Ga na hoeveel rekfolie u nodig heeft om 1 pallet in te wikkelen, en bereken dan de kostprijs van uw verpakte pallet.

Tip 2: Vergelijk prijzen van folies met dezelfde dikte en hetzelfde rekpercentage.

Voor handrollen: vergelijk het aantal meters per rol. In Europa zijn rollen van 300m en 270m courant. Het gebeurt wel eens dat rollen van 270m worden geleverd i.p.v. 300m. Hoe kan u dit controleren? Neem een preciesieweegschaal. Meet het gewicht van een volle rol en van een kartonnen koker. Trek deze 2 getallen van elkaar af, dan hebt u het precieze gewicht van de folie. Gebruik volgende formule voor het berekenen van de lengte van uw rol en vergelijk met wat uw leverancier u heeft verkocht.

Tip 3 : Koop uw rekfolie bij voorkeur bij een leverancier die een constante kwaliteit aflevert.

Merkt u dat de kwaliteit van de geleverde folie niet steeds dezelfde is? Dan wisselt uw leverancier wellicht vaak van producent. Dit betekent dat u steeds een folie krijgt met licht wisselende technische eigenschappen, welke telkens anders reageren op uw wikkelaar.

Zeker voor grotere productieruns op een (semi-) automatische wikkelaar is het belangrijk dat de kwaliteit van de rekfolie zo stabiel en consistent mogelijk is.

Op October 13, 2017